søndag 14. september 2008

Hva er religionens plass i dagens samfunn?

Vi har alle hørt i historietimene om innføringen av kristendommen i Norge, hvordan Vikingkongene prøvde å kristne landet ved bruk av vold og trusler.

Hvordan Olav den Hellige dør martyrdøden på Stiklestad i 1030, og samtidig vinner frem med sin overbevisning og budskap til det norske folk.

Oppgjennom historien vet vi hvordan kirka har nærmest terrorisert for å få viljen sin, og mange som har forsøkt gå i mot kirka har endt livet på verst tenkelige måte.

Kirka har gått frem med at de har rett, og bestemt det meste rundt om i Europa. Paven i Vatikanet har stått frem som leder, og har utrettet de som han mener Gud vil ha gjennomført på jorda.

I dagens samfunn har kirka på langt nær noe av den samme makta. Og faktisk er det kun noen steder at den har statstøtte, som f.eks. i Norge.
Og man bare ser på ting som har endret seg over noen tiår i Norge, ser man at det som tidligere var obligatorisk har forsvunnet. Man trenger ikke lengre å konfirmere seg. Og alt som tidligere måtte gjøres i kirka, kan nå gjøres borgerlig.

Grunnet innvandring har også nye religioner fått fotfeste i Norge, og våre nye landsmenn har opprettet sine nye gudshus.
Sammen har vi blitt mer flerkulturelle, og vår egen religion har gradvis blitt vasket ut. I dag tror jeg ikke man finner alt for mange unge som virkelig kan si det er svært religiøse.

Med flere ulike religioner, kan man ikke lengre bare ta hensyn til kristendommen, og dens helligdager. Dette er enda en faktor som gjør at religion ikke lengre blir en så viktig del av hverdagen som tidligere.

Å gå i kirka hver søndag er det nok i dag, kun de færreste som gjør. Og under tradisjonsrike merkedager som Julaften og i påskeuka, er det nok kun tradisjon som gjør at man finner folk i kirka.

Hverdagen i 2008 har utviklet seg til å bli hektisk og kaotisk. Man har så vidt tid til å snakke med bekjent man treffer ute på gata. Hvordan er det da mulig å kunne sette av en time eller to en søndags formiddag?

Ingen kommentarer: