tirsdag 30. september 2008

Hvem har skrevet Koranen?

Vi som lever i Norge, og kjenner litt til Bibelhistorien. Vet at vi i det nye testamentet finner fire ulike forfattere. Matteus, Markus, Lukas og Johannes – evangeliene som de så fint blir kalt, er historier som er nedskrevet etter Jesus død.
Slik er det ikke med Koranen. Her skal det som står i den hellige boka, være ordrett siterte fra Gud som talte til Muhammed. Dog må det nemmes at Mohammed verken kunne lese eller skrive, så helt ordrett er det nok deppe uansett!
Det er dette som skal være det så spesielt for muslimene. EN bok stappfull av sitater fra Gud, ikke utrolige fortellinger om folk som gjør vann til vin, eller går på vannet.
Muslimene tror også at siden Gud talte til Mohammed på arabisk, er det kun på arabisk man kan lese Guds egne ord. Alle oversettelser av Koranen er derfor kun fortolkninger. Derfor nærmeste tvinges alle muslimer til å lære Koranen utenat på originalspråket.
Vel, vi vet altså at det er Gud som talte til profeten Mohammed. Mohammed kunne ikke skrive selv, så han fikk noen til å skrive alt ned.
Hvem har da skrevet Koranen? Gud, Mohammed eller apostelen(ene) til Mohammed?
Jeg vil si at det mest riktige svaret er at man ikke vet hvem som har skrevet Koranen. Det må nevenes at Koranen ikke var ferdig før 20-30 år etter profetene Mohammeds død. Derfor er det nok veldig stor sjangs for at det har forandret seg litt.
Muslimene ser på dette som likegyldig, og mener det er Guds verk, og alt som står der skal følges.

Ingen kommentarer: